Meidän vauva täytti eilen kuukauden. Paljon on tämän kuukauden aikana ehtinyt jo tapahtua ja meidän vastasyntynyt tuhiseva nyytti on kasvanut jo hurjasti. Ei näytä enää vastasyntyneeltä vaan pikkuvauvalta.

Miehen työmatka, josta viime kirjoituksessa kirjoitin, meni ihan hyvin. Illalla mun sisko tuli auttamaan mua laittamaan lapsia nukkumaan ja siitä oli kyllä tosi paljon apua, sillä vauva halusi syödä koko sen ajan, kun isommat lapset söi iltapalaa ja niille piti lukea iltasatu. Onneksi mun sisko sitten laittoi isommille iltapalaa ja luki satua. Sisko saa tammikuussa esikoisensa, joten saipahan hänkin samalla vähän esimakua siitä, mitä elämä vauvan kanssa on. :)

1kk neuvolaa meillä ei ole, joten vauvan mittoja en tiedä, mutta luulisin, että paino alkaa olla lähempänä viittä kiloa ja pituuttakin on varmaan tullut. Kaikki 50cm vaatteet on jääneet pieniksi ja nyt on käytössä 56cm ja 60cm vaatteet. Ensimmäinen tiheän imun kausi oli myös tässä viikonlopun aikana. Välissä vauva nukkui jo 5-6,5h pätkiä yöllä syömättä mutta alkoi perjantaina taas syödä yöllä kahden tunnin välein. Viime yö meni sitten taas vaan kahdella syötöllä, joten ehkäpä tuo maidon tilailu alkaa olla tältä erää ohi.

Ollaan käytetty vauvalla kestovaippoja koko ajan, mutta toimivaa systeemiä yöksi ei ole vielä löytynyt. Meidän kahdella ekalla lapsella riitti yöksi tots bots - froteevaippa ja villahousut, mutta tällä kolmannella se on jo alkuyöstä läpimärkä. Koska en halua yöllä vaippaa vaihdella ollaan sitten käytetty yöllä kertiksiä. Tarkoitus olisi kuitenkin löytää toimiva kestovaippasysteemi myös yöksi, joten jos jollain on ehdotuksia hyväksi havaituista kestovaipoista megapissijälle yöksi niin otan vinkkejä vastaan.

Viime viikolla meidän poika sai myös ensimmäisen kerran postia nimellään. Kela-kortti siis saapui. Oli hassu fiilis, kun postilaatikossa oli kirjekuori pojan nimellä. Me ei kuuluta kirkkoon, joten meidän lapsia ei kasteta ja jokaisella lapsella on ollut oma nimi käytössä heti syntymänsä jälkeen. Mä en ole oikeen koskaan muutenkaan ymmärtänyt, miksi vauvan nimeä pitää salailla ristiäisiin asti, jos se on jo päätetty. Eihän kasteella ja nimen saamisella ole mitään tekemistä keskenään, vaan kasteessa lapsi otetaan seurakunnan jäseneksi.

Jonkinlainen päivärytmi vauvan kanssa on myös alkanut muotoutua. Vauva herää aamulla klo 7.30-8.30 välillä. Sen jälkeen vauva on hereillä 1-2h ja menee ensimmäisillä päiväunille ulos vaunuihin. Vauva herää syömään joskus 11.30-12 ja sen jälkeen lähdetään hakea isompia lapsia päiväkodista jolloin vauva yleensä nukahtaa uudestaan. Vauva herää yleensä uudestaan joskus kolmen maissa ja on pari tuntia hereillä ja nukkuu joko yhdet pidemmät päiväunet tai sitten useita lyhyempiä. Yöunille vauva nukahtaa vaihtelevasti klo 20 ja 22.30 välillä. Yleensä siis nukahtaa jo tuolloin klo 20 mutta välillä herää vielä hillumaan ja syömään ennen varsinaista yöunta.

Viikonloppuna vaihdettiin isommat lapset samaan huoneeseen nukkumaan. Tytöt olivat asiasta ihan tohkeissaan, mutta ovat onneksi nukahtaneet iltaisin ihan hyvin. Pelkäsin, että illat samassa huoneessa olisivat yhtä hihittelyä, mutta hyvältä näyttää. Vauva saa sitten nuoremman tytön huoneen. Toistaiseksi vauva siis nukkuu meidän makuuhuoneessa äitiyspakkauslaatikossa, mutta kun ei tuohon laatikkoon enää mahdu, olisi tarkoitus siirtää vauva omaan huoneeseen nukkumaan. Tämä siitä syystä, ettei pinnasänky oikein mahdu meidän makuuhuoneeseen ja mä en osaa nukkua perhepedissä vauva meidän vieressä. Tosin, jos vauva vielä syö kovin tiheästi yöllä kun äitiyspakkauslaatikko jää pieneksi niin täytyy mahduttaa pinnasänky meidän makkariin. pitkin yötä en ala toisessa huoneessa ravata.

Nyt vaunuista kuuluu itkua, joten lisää myöhemmin.